top of page
Av. Mehmet Akif Özbey

Sözleşmeli Personel İstifa Ederse Bir Yıl Boyunca Tekrar Sözleşmeli Personel Olamaz

Kararın Özeti: Bir hastanede sözleşmeli olarak çalışan hemşire, KPSS'ye girerek başka bir hastanenin sözleşmeli hemşire kadrosuna atanmaya hak kazanmıştır. Atama için İdareye başvurması üzerine ise idare, ilgili kanun hükümleri gereğince sözleşmeli personel istifa ederse bir yıl boyunca tekrar sözleşmeli personel olamaz diyerek ilgili kişinin atamasını yapmamıştır. Bunun üzerine ilgili kişi tarafından İdare Mahkemesine dava açılmış, ilk derece mahkemesince ilgili kişi lehine karar verilmiş, KPSS ile atanan kişinin kendi isteğiyle fesih gerçekleştirmiş sayılmayacağından bahsetmiştir. İdarenin temyiz talebine binaen dosyayı inceleyen Danıştay 5. Dairesi ise, ilk derece mahkemesinin kararını bozarak, ilgili kişinin KPSS ile atanmaya hak kazandığı kadroya geçebilmesi için mevcut görevinden istifa etmesi gerektiğini, halihazırda da sözleşmeli personel olarak çalıştığından, görevinden kendi isteğiyle ayrılan ilgilinin tekrardan sözleşmeli personel kadrosuna atanamayacağına karar vermiştir.





T.C. Danıştay Başkanlığı -

5. Daire

Esas No.: 2012/11683

Karar No.: 2013/522

Karar tarihi: 30.01.2013


İsteğin Özeti : Bursa 3. İdare Mahkemesince verilen 25.5.2011 günlü, E:2010/1326, K:2011/568 sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.


Cevabın Özeti : Cevap verilmemiştir.


Danıştay Tetkik Hakimi : K1

Düşüncesi : İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmüştür.


TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:


Dava, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 657 sayılı Yasanın 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli hemşire olarak görev yapan davacının, katılmış olduğu KPSS Sınavı sonucuna göre 2010 yılı 5. dönem yerleştirmeleri kapsamında sözleşmeli hemşire olarak Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine yerleştirilmesine karşın, göreve başlatılmamasına ilişkin 7.9.2010 günlü, 4759 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.


Bursa 3. İdare Mahkemesince verilen 25.5.2011 günlü, E:2010/1326, K:2011/568 sayılı kararla; uyuşmazlıkta, davalı Sağlık Bakanlığı tarafından 657 sayılı Kanunun 4/B maddesinde 5917 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikten bahsedilerek davacının sözleşmesini tek taraflı fesh etmesi halinde bir yıl süreyle sözleşmeli personel pozisyonunda istihdamının mümkün olmadığı ileri sürülerek davacının atamasının yapılamayacağı iddia edilmekte ise de; davacının sözleşmesini fesh etmediği, kaldı ki, KPSS ile bir kadroya atanan davacının yeni atandığı kadroya geçiş yapması halinde bunun sözleşmenin feshi olarak nitelendirilemeyeceği, bu fiili ve hukuki duruma göre, Düzce Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği'nde 657 sayılı Yasa'nın 4/B maddesi uyarınca sözleşmeli hemşire olarak görev yapan ve KPSS 2010 yılı 5. Atama Döneminde 63,162 puan ile Bursa İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne hemşire olarak atanan davacının Düzce Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile olan sözleşmesini tek taraflı fesh etmediğinden bahisle göreve başlatılması amacıyla yaptığı başvurunun reddine iilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptaline hükmedilmiştir.


Davalı idare, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığını ileri sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.


657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesinde; "... Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler, pozisyon unvan ve nitelikleri, sözleşme fesih halleri, pozisyonların iptali, istihdamına dair hususlar ile sözleşme esas ve usulleri Devlet Personel Başkanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir. (Ek cümle: 25/6/2009-5917/47 md.) Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler." hükmü yer almaktadır.


Dava dosyasının incelenmesinden; davacının, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 657 sayılı Yasanın 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli hemşire olarak görev yaptığı, bu görevi yürütmekte iken katıldığı 2010/5 Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine yine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi hükmü uyarınca sözleşmeli personel olarak yerleştirildiği; davalı idare tarafından, yukarıda anılan Kanun maddesi hükmü gerekçe gösterilerek davacının atamasının yapılamayacağının belirtilmesi üzerine görülmekte olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.


Yukarıda anılan Kanun hükmüne göre, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personelin, yeniden kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilebilmeleri için, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmemesi veya Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen istisnalar dışında, sözleşmeyi tek taraflı feshetmemesi gerekmektedir.


Olayda, 2010/5 KPSS sonucunda yerleştirildiği pozisyonda istihdamına onay verilebilmesi için, mevcut pozisyonunda sözleşmesini tek taraflı feshetme zorunda olan ve bu fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe yeniden sözleşmeli personel pozisyonuna istihdam edilmesi mümkün bulunmayan davacının, sözü edilen göreve atamasının yapılmamasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık, dava konusu işlemin iptali yolundaki İdare Mahkemesi kararında ise hukuki isabet bulunmamaktadır.


Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin kabulüyle Bursa 3. İdare Mahkemesince verilen 25.5.2011 günlü, E:2010/1326, K:2011/568 sayılı kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Kanunla değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 30/1/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page